Zalm op een plankje is een eenvoudige manier om een vis, in dit geval zalm te te roken. Doordat de vis langzaam gaart blijft hij sappig en zacht. De zalm krijgt de smaak van het ceder hout en van hetgeen waar je het plankje in hebt laten weken. Je kunt bijvoorbeeld in plaats van water de houtjes weken in wijn of bier of whiskey.
Recept Afdrukken
Zalm roken op een plankje
Instructies
plankjes
Week de houtjes minimaal een uur, maar het liefst 4 uur in water. Je kunt water ook vermengen met wijn, bier, whiskey, enz. Al naar gelang je smaak.
De plankjes moeten nu een beetje drogen. Dit doe je door deze 10 minuten nog zonder zalm op de bbq te leggen.
zalm
Smeer de velzijde van de zalm in met 1½ eetlepel olijfolie en draai hem om
Mix de rest van de olijfolie met het zout, peper en en eventuele andere kruiden en smeer daarmee de andere kant in.
roken
-
Leg je vis met de velkant op het plankje en barbecue hem op een middelmatig vuur van ongeveer 200 graden met de klep dicht voor zo’n 10 minuten. De zalm moet hierna nog zacht zijn.
Controleer, als je die hebt, met een vleesthermometer de kerntemperatuur van de zalm. Een medium-rare zalm heeft een temperatuur van 45 graden. Doe dit niet veel warmer want dan wordt de zalm droog.
Lekker hoor, mijn persoonlijke voorkeur heeft alleen toch het roken rond zo’n 90* max.